Η ανάγκη για 12 αγκαλιές την ημέρα

Η ανάγκη για 12 αγκαλιές την ημέρα

Η συστημική – οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Virginia Satir είπε τα κάτωθι για τη σημασία του γονεϊκού ρόλου.

« Κάθε λέξη, έκφραση προσώπου, χειρονομία ή πράξη από την πλευρά του γονέα δίνει στο παιδί ένα μήνυμα για την αυτοαξία του. Είναι λυπηρό που τόσοι πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν τι είδους μηνύματα στέλνουν στα παιδιά τους.»

Πράγματι δυστυχώς οι εντάσεις της ημέρας, τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, αλλά πολύ περισσότερο οι δικές μας προσωπικές ελλείψεις, οι ανεκλήρωτες προσδοκίες μας και τα τραύματα από το δικό μας παρελθόν προβάλλονται στα παιδιά. Τα παιδιά εισπράττουν το θυμό μας, ο οποίος τις περισσότερες φορές δεν τα αφορά καθόλου, αντιλαμβάνονται με τις εκφράσεις του προσώπου μας ότι δεν είναι αρκετό ό,τι και να κάνουν, ακούν πολλές φορές τις υποτιμητικές μας φράσεις και τις έντονες φωνές μας και δέχονται την απογοήτευση που ζούμε μέσα στο γάμο μας και τη ζωή μας σαν να ευθύνονται τα ίδια.
Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό. Δημιουργείται απλά ένας φαύλος κύκλος δυστυχισμένων ανθρώπων που θα κάνουν το ίδιο στα δικά τους παιδιά. Μια παρακαταθήκη μέσα στην κοινωνία που γεννά μόνο αυτοαμφισβήτηση και φόβο. Πέρα από τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνουμε για να εξελιχθούμε ως γονείς και ως άνθρωποι, το καλύτερο θα ήταν να εφαρμόσουμε μια πρακτική που μας προτείνει η ίδια:

«Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για επιβίωση, 8 αγκαλιές την ημέρα για υποστήριξη και 12 αγκαλιές την ημέρα για ανάπτυξη.»