Η ανάγκη να αντέχουμε την ανασφάλεια

Η ανάγκη να αντέχουμε την ανασφάλεια

«Η άσκηση που πρέπει να θέσουμε στους εαυτούς μας δεν είναι να νιώθουμε ασφαλείς, αλλά να μπορούμε να αντέξουμε την ανασφάλεια.»
Erich Fromm

Στην καθημερινότητα μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάθε είδους προβλήματα, μικρά και μεγάλα, τα οποία μας σπρώχνουν να επιλέξουμε ένα μονοπάτι αποφάσεων. Πολλές φορές νιώθουμε ενδεχομένως να ταράζεται η ρουτίνα και η ζωή μας, να πρέπει να κάνουμε κινήσεις έξω από τα νερά μας, να δοκιμάσουμε πράγματα έξω από τα όρια μας. Δύσκολο όμως για τους περισσότερους από εμάς να αφήσουμε τη «βολή» μας και τη φωλιά μας. Έχουμε μάθει να λέμε στον εαυτό μας «κάτσε στα αυγά σου, τι πας να αλλάξεις; Καλά δεν είμαστε όπως είμαστε;» και έτσι η ακινητοποίηση χάριν της ησυχίας μας να ενισχύεται. Δεν είναι όμως πάντα έτσι. Η ζωή, θέλοντας και μη, μας σπρώχνει να δοκιμάσουμε τα όρια μας. Θα μας βγάλει από τις συνήθειες μας , θα μας αναγκάσει να έρθουμε αντιμέτωποι με τις δυνάμεις μας, θα μας διδάξει ό, τι πρέπει να διδαχτούμε με οποιονδήποτε τρόπο. Τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους μας. Μια απόλυση τη χειρότερη στιγμή που τα παιδιά μας έχουν πολλά έξοδα, ένα πρόβλημα υγείας που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί, η εμπιστοσύνη μας στο γάμο μας κλονίζεται και πόσα άλλα μπορεί ο αναγνώστης τούτων των γραμμών να συμπληρώσει…

Για να κάνουμε το επόμενο βήμα και να εξελιχθούμε, είναι απαραίτητο, αλλά κι αναπόφευκτο να βιώσουμε το φόβο κι την ανασφάλεια που κάθε καινούργια κατάσταση επιφέρει . Να ψάξουμε να βρούμε λύσεις, να κινητοποιηθούμε, να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικούς. Γνωρίζοντας έτσι τον εαυτό μας, μπορούμε να έρθουμε αντιμέτωποι με οποιοδήποτε αναπάντεχο γεγονός που θα μπορούσε να μας κάνει ανασφαλείς, αλλά που τελικά έχουμε τα πολεμοφόδια για να το αντιμετωπίσουμε. Άλλωστε όπως λέει και ο Αντρέας Κάλβος «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία». Κι εμείς θα συμπληρώναμε το ίδιο και η ζωή.